Hør her Jonas Gahr Støre

Honnør til Jonas Gahr Støre for å ta seg tid til å oppleve Silicon Valley, og for å sette teknologi og digitalisering på dagsordenen, men det er én ting jeg er sterkt uenig med ham i.

Den siste tiden har mediene skrevet om Jonas Gahr Støres besøk til Silicon Valley i ferien. Vanligvis er ikke politikernes ferieplaner spesielt interessant lesning, men denne gangen brukes Støre muligheten til å trekke frem noen veldig viktige temaer. Hvis vi skal beholde det gode livet vi er blitt vant til på grunn av oljen, og ikke minst holde folk i arbeid, må vi ta grep nå for å komme oss helskinnet gjennom det digitale skiftet. Jeg håper de andre partiene får med seg de grepene Støre planlegger for det norske samfunnet hvis han vinner valget i 2017: innføre programmering som et fag i grunnskolen, forbedre opsjonsbeskatningen for oppstartsselskaper, og ikke minst skape flere studieplasser for ikt på norske universiteter og høyskoler.

"Det er jo først når oppstartsbedriften skalerer opp at de virkelig store verdiene skapes"

Honnør til partilederen i Ap for å ta seg tid til å oppleve Silicon Valley, og for å sette viktige temaer rundt teknologi og digitalisering på dagsordenen, men det er én ting jeg er sterkt uenig med ham i. Han blir sitert på at han ikke ser negativt på at unge gründere søker seg ut av landet når oppstartsbedriftene skal skaleres opp. Det er jo akkurat dette som er problemet. Det er jo først når oppstartsbedriften skalerer opp at de virkelig store verdiene skapes, både målt i kunnskap og i penger. Det norske samfunnet trenger sårt disse verdiene for å beholde velferdsgodene, og ikke minst trenger Norge disse teknologiske arbeidsplassene for å opprettholde full sysselsetting i en rivende digital utvikling.

Vi burde heller snu strømmen og få flere kloke hoder til Norge. Om Støre ser nærmere på de store teknologibedriftene han denne uken besøker i Silicon Valley, så vil han legge merke til at én eller flere av gründerne i hvert selskap er immigranter eller barn av immigranter. Google gründer Sergey Brin ble født i Russland, Teslas Elon Musk ble født i Sør-Afrika, og Apples Steve Jobs var sønn av en syrisk flyktning. Etter modell fra Storbritannia har IKT Norge foreslått å innføre et eget Gründervisa for entreprenører utenfor EØS som vil starte sitt selskap i Norge. Det burde vi snarest få på plass.

Til slutt et reisetips, Jonas: Om du har noen ledige dager på slutten av sommerferien, bør du planlegge en storbyferie til Tallinn. Estland er et foregangsland milevis foran Norge innen digitalisering av offentlig sektor, og ikke bare for sine egne borgere. Esterne tilbyr e-borgerskap til alle mennesker i hele verden, uavhengig av nasjonalitet. E-borgerskapet gir ikke oppholdstillatelse, visum eller stemmerett, men gir personen en digital identitet, og tilgang til digitale offentlige og private tjenester – tjenester som digital signatur, digital kryptering av dokumenter, opprettelse av bankkonto og ikke minst muligheten til å danne et nytt estisk selskap raskt og helt online. Målet er å nå ti millioner e-borgere innen 2025 – et virkelig hårete mål med tanke på at de bare har 1,3 millioner vanlige borgere.

Støre er ikke den første politikeren som har kost seg i Silicon Valleys teknologiske «godteributikk» med selvkjørende Google-biler, «hemmelige» laboratorier og store visjoner. Dessverre resulterer denne ekstasen sjelden i faktiske endringer i politikken. Hva skal til for at det blir annerledes denne gangen?

Opprinnelig publisert i papirutgaven av Dagens Næringsliv 21. juli 2016 og på DN.no - Hør her, Jonas

Om forfatteren

Alexander Haneng

Alexander Haneng er ekspert på bærekraft, innovasjon og digitalisering, og jobber som Direktør for Innovasjon og Bærekraft i NHO Service og Handel. Han er en populær foredragsholder innen temaer som innovasjon, digital ledelse og strategi. Følge ham på LinkedIn, eller ta kontakt.
Meny: